Selecteer een pagina

Lienke Scheurwater

 

 

 

Zodra de ‘S’ weer in beeld komt, stijgt gelijk de spanning en dat betekent vaak stress, stuiteren en springen bij de kinderen. Al die energie die vrijkomt!!

Natuurlijk kunnen we mopperen over dat ze minder opletten en onrustig zijn op school, maar bekijk het eens positief! Gebruik het thema om de kinderen lekker te laten bewegen. Bewegend leren is toch de trend en ik denk zeker in de maand December.

Benoem de kinderen tot ‘hulppiet’ en alle opdrachten worden met veel enthousiasme uitgevoerd. Een kleine pepernotenbeloning op zijn tijd en bewegen maar!

Voor alle geduldige moeders, leerkrachten en pedagogisch medewerkers die wel een beetje pietenhulp kunnen gebruiken: Stuiterende Spellen voor Sinterklaas.

Bij elk onderdeel kunnen de hulppietjes pepernoten verdienen voor in hun zak.

Wie aan het eind de meeste pepernoten heeft verdiend, (en niet al opgegeten heeft) wint!

 

Schoorsteenpost

Materiaal: pittenzakjes, kartonnen doosjes, balletjes of blokken. In een gymzaal kun je het wandrek gebruiken en thuis gewoon de trap.

Elk kind probeert in 2 min zoveel mogelijk pakjes boven te brengen. De ouderen kinderen kunnen zwaardere pakjes meenemen. Ze mogen elke keer maar 1 pakje meenemen.

Voor elk pakje dat boven is gebracht, krijgt het kind 1 pepernoot.

Pakjes-doorgooi-spel

Materiaal: minimaal 3 ballen in verschillende formaten en een grote (was)mand.

Laat de kinderen in een rijtje staan met wat ruimte ertussen. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer afstand er tussen gelaten kan worden. Geef ze de opdracht zo snel mogelijk alle ballen naar de overkant te gooien en daarna weer 1 voor 1 terug. Nog tijd over? Ga weer door naar de andere kant.

Ze krijgen 5 min de tijd om zoveel mogelijk ballen door te geven. Elke bal levert weer 1 pepernoot op voor ieder kind.

Daklopen

Materiaal: onderdelen om een parcourtje te maken. Denk aan kleine opstapjes of krukjes, bank, stevige kussens, luchtbed, houten balk, wiebeltol of een mat met lijnen. Daarnaast ook weer materiaal dat dienst doet als pakjes (zie opdracht 1).

De hulppietjes gaan het ‘dak’ op om pakjes te bezorgen aan het einde van het parcours. Maar pas op! Ze mogen je niet horen en je mag ook niet van het ‘dak’ vallen. Dus op de tenen en balanceren maar. Elk pakje aan de overkant zonder te vallen is 1 pepernoot in de zak.

Springpiet

Materiaal: sinterklaasmuziek, het liefst met een beat (bijv. Piet Pablo, Pietengym van Club van Sinterklaas, Feestpiet Fabio).

Begin met een warming-up van 1 minuut dansen en springen op de muziek.

Wie heeft de beste pietenconditie? Zodra de muziek aan gaat, starten de kinderen met springen en wie het als langste vol kan houden verdient 10 pepernoten. De anderen  verdienen  5 pepernoten.

Variant: al springend het alfabet opzeggen of tellen

 

Pietenbuik

Materiaal: zachte ondergrond zoals een mat of kleed en bal of knuffel voor elk kind.

Het kind ligt op de rug  met gebogen knieën en de voeten plat op de grond.

Wil je zo sterk worden als een piet? De kinderen pakken een bal in 2 handen en tikken boven hun hoofd de grond aan. Daarna komen ze omhoog en tikken hun  voeten aan. Alle kinderen kunnen dit tegelijk doen. Het tempo kun je aangeven met de woorden: “voeten” en “hoofd”, “voeten en “hoofd” etc.

Jonge kinderen: 5x achter elkaar 3 rondes, oudere kinderen: 10x achter elkaar 3 rondes.

Elke herhaling is een pepernoot waard!

 

Rollende rakkers

Materiaal: skeelers, rolschaatsen, skateboard, waveboard,  alles met wielen is goed. Echte pieten stunten natuurlijk op wielen. Wie verzint de leukste stunt?

Elk kind dat iets probeert, ook de bange pietjes, worden natuurlijk beloond met een handvol pepernoten. Wie probeert, leert!

 

Bonuspakker op 1 been

Materiaal: wiebeltol of kussen (alleen voor oudere kinderen)

Wie wil er nog snel meer pepernoten verdienen?

Ga op 1 been staan en probeer het zo lang mogelijk vol te houden zonder om te vallen. De oudere kinderen kunnen op een wiebelig object gaan staan.

Voor elke seconde krijg je een pepernoot. Dat is snel verdiend!

 

Veel beweegplezier en reken maar dat ze daarna uitgeput en rustiger zijn!

Het voordeel is dat je gelijk ziet welke kinderen moeite hebben met bepaalde onderdelen.

Vaker oefenen zou dan kunnen helpen.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van alle tips en nieuwe artikelen?