Selecteer een pagina

Manon Ende

Twee huizen

3 tips om in gesprek te gaan over de scheiding

Ik werkte in de kleuterklas en een van de kleuters vertelde over z’n gezin. Het jongetje tegenover hem reageerde hierop door te vertellen dat zijn papa en mama allebei ergens anders wonen.

“Huh? Hoe kan dat dan?” vroeg zijn klasgenootje.

Ik zat erbij en volgde het gesprek. Het jongetje probeerde uitleg te geven, maar kwam er niet goed uit. Ik hielp hem woorden te geven aan de uitleg van zijn situatie en legde uit dat sommige papa’s en mama’s bij elkaar wonen en sommige papa’s en mama’s niet meer, omdat ze gescheiden zijn.

“Dat is een moeilijk woord wat betekent dat ze allebei in een eigen huis wonen en dat je dan een paar dagen bij papa woont en een paar dagen bij mama” zei ik.

“Dat hebben wel meer kinderen, wist je dat?” vroeg ik daarna.

“Wie dan?” vroeg het jongetje direct.

“Ehmm… nou de juf bijvoorbeeld! Mijn papa en mama zijn ook gescheiden.”

 Er kwam een meisje bij staan die ons gesprek van een afstand had gevolgd. “En bij mij ook!”

Het betreffende jongetje en meisje wisselden een blik van herkenning met elkaar.

“En ook de papa en mama van mij” zei een ander jongetje, die er intussen bij was komen staan. Alle drie lachten ze dankbaar voor dit leuke gesprekje. Veel kinderen met gescheiden ouders voelen zich ‘anders dan anderen’ en vinden het fijn te weten dat zij niet de enige met gescheiden ouders zijn. Een gesprekje hierover helpt. En dat kan al heel simpel. Zoals in deze kleuterklas.

Het is belangrijk om met kinderen te praten over de scheiding. Het is fijn voor kinderen als zij zich kunnen uiten en ontdekken dat zij niet de enige zijn met gescheiden ouders.

In dit blog geef ik je 3 tips hoe je met kinderen in gesprek kunt gaan over de scheiding.

Gebruik een concrete aanleiding:

Je kunt bijvoorbeeld denken aan het kringgesprek op maandagochtend waarbij een kind vertelt over zijn/haar weekend bij papa of mama. Je kunt doorvragen naar wat het kind heeft gedaan, bij wie het was en hoe dit voor hem of haar is geweest.

Je kunt hiermee ook uitleg geven aan de andere kinderen over het wonen in twee huizen. Er zijn ongetwijfeld meer kinderen die gescheiden ouders hebben en herkenning vinden in dit verhaal.

Lees een kinderboek/ verhaal over scheiding:

Je kunt een verhaal (voor)lezen waarin er sprake is van een scheiding van ouders. In het verhaal komt de situatie en de beleving van de hoofdpersoon naar voren. Na het lezen van het verhaal kun je hierover in gesprek gaan. Wat maakt deze hoofdpersoon mee? Hoe is dat voor hem/haar? Kun je je voorstellen dat hij/zij zich soms verdrietig of boos voelt? En wie kent dit van zichzelf? Wie heeft er gescheiden ouders en hoe is dat voor jou? Een boekje is een laagdrempelige manier om dit thema centraal te stellen en hierover door te vragen.

Werk aan het thema familie en gezin:

Wanneer het thema ‘familie en gezin’ centraal staat in de klas kun je kinderen uitnodigen om over hun gezin te vertellen. Misschien een knutselopdracht waarin het huis/ de verschillende huizen getekend worden? Foto’s meenemen van alle gezinsleden? De belangrijke personen uit het gezin laten kleien? Er is van alles mogelijk. Gebruik je eigen creativiteit en ontdek uit welke thuissituaties de kinderen komen. Dit geeft een opening voor een gesprek en dit kan voor kinderen heel fijn zijn.

Het kan ook zijn dat kinderen niet willen vertellen of praten. Forceer dit dan ook niet. Neem een open en uitnodigende houding aan en laat de kinderen weten dat zij altijd naar je toe mogen komen.

Ik wens je veel plezier en mooie gesprekjes

 

Wil je op de hoogte blijven van alle tips en nieuwe artikelen?