Selecteer een pagina

Vera Hagen

 

Hoeveel maskers heb jij?

 

“Je bent veel vriendelijker dan ik dacht”, zei iemand me laatst. “Hoe bedoel je”, zei ik. “Op FaceBook kom je best direct over en de teksten komen niet altijd vriendelijk over op mij”. Oké dacht ik, dit is iets van de ander. Ik liet het daarbij. In dezelfde week kwam er nog iemand naar me toe. “In het echt ben je veel zachter. Op FaceBook kom je zo direct over. Je bent wel enthousiast in je verhalen en dat vind ik zo leuk aan jou”.  Ja, ik ben enthousiast, goed dat ze dit ziet, dacht ik.

Ik denk er nog een tijdje over na. Twee mensen in één week die min of meer hetzelfde zeggen. Waarom, vraag ik mij af.

Op FaceBook heb ik nog mijn ‘stoere masker’ op. Om niet geraakt te worden. Zo kon ik laten zien dat ik mijzelf stoer vind dat ik dit allemaal doe. Dus het klopt, maar ik doe dit nu onbewust. In het begin van mijn ondernemerschap had ik zo mijn twijfels en onzekerheden wat betreft mijn zichtbaarheid op Social Media.

Ik denk hier nu anders over. Ik ben gegroeid, ook als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Mensen mogen vinden wat ze willen vinden. Het stoere masker op FaceBook mag ik afzetten. Ik ben dankbaar dat mensen zich veilig genoeg voelen dit aan te geven.

Maskers worden opgezet door veel mensen, om net zoals ik, niet geraakt te worden. Om ergens bij te horen voor aandacht. Soms om op te vallen of om gezien te worden. Op FaceBook had ik dus mijn stoere masker opgezet. Ik vond mij in het begin stoer dat ik online ging ondernemen. ‘Mij doet niemand wat’,  straalde ik uit met mijn masker. Maskers zijn er dus om je te helpen. Het is goed om verschillende maskers op te zetten. Er is één kanttekening, dit werkt alleen als je heel goed weet wie je bent, wat je kan en wat je wil. Je bent je dus bewust van het masker dat je opzet.

Ik denk nog even terug. Ik heb jaren het ‘zorgmasker’ opgezet. Om er maar voor te zorgen dat iedereen aan zijn trekken kwam. Waarom? Om te pleasen en om gezien te willen worden. Zo had ik ook mijn ‘clown masker’. Deze werkte altijd goed in groepen. Leuke grappen maken met een goede dosis zelfspot. De maskers zaten lekker. Het enige nadeel is dat er een dag kwam dat ik niet wist wat er onder al die maskers zat. Wie was ik, wat wilde ik en wat kon ik allemaal? Bij mij kwam de wake-up-call. Als ik hier niet naar had geluisterd was er zeker een kans op een burn-out.

Hier komt de moeilijkheid. Is een masker opzetten nou een goed iets of niet?

JA het is een goed iets. Het is goed om veel maskers in je kast te hebben. Mits je jezelf goed kent. Als je weet wie je bent, wat je kan en wat je wil. Soms moet je een masker opdoen als je geen zin hebt in ruzie. Je weet dus wanneer je een masker op moet zetten en wanneer je deze weer kan afzetten. Jij hebt de controle, jij bepaalt.

Mijn stoere masker op FaceBook mag ik afzetten. Ik ben naast stoer ook zacht en vriendelijk.

Weet jij welke maskers jij opzet en wanneer?

Of zet je alleen bewust een masker op met carnaval?

Wil je op de hoogte blijven van alle tips en nieuwe artikelen?