Selecteer een pagina

Danielle van Eijk

 

Klaas Vaak….

……wordt ook wel Het Zandmannetje genoemd. Wie kent hem tegenwoordig niet? De kabouter die zand in de ogen strooit van kinderen zodat ze mooie dromen krijgen. In de Efteling is hier zelfs een sprookje van gemaakt! Daarin vertellen ze de vriendelijke kant van het verhaal… maar wist je ook dat er een andere kant aan dit verhaal zit? Het verhaal door Hans Cristiaan Andersen geschreven gaat er iets heftiger aan toe.

 

 

 

 

Klaas Vaak heeft altijd twee paraplu’s bij zich. Een hele mooie paraplu bedoeld voor lieve kinderen, deze is mooi gekleurd en zit vol met prachtige plaatjes. Zo dromen deze kinderen de hele nacht de mooiste dromen. De andere paraplu is zwart en leeg.

Elke avond spuit hij een beetje zoete melk in de ogen van zoete kinderen, daardoor kunnen ze hun ogen niet open houden en zullen ze Klaas Vaak niet zien. Hij heeft het in principe goed voor met alle kinderen en als ze goed luisteren zal hij ze mooie verhaaltjes vertellen. Een kleine jongen met de naam Hjalmar kreeg de hele week bezoek en hoorde dus zeven mooie verhalen.

Maar kinderen die niet luisteren en stout waren geweest, kregen de zwarte paraplu en dan bleek Klaas Vaak niet zo’n aardige kabouter te zijn. Hij gooide zand in de ogen van het kind wat zo’n pijn deed dat de ogen uit hun kassen rolden. Deze ogen verzamelde hij en voerde dit aan zijn eigen kinderen met wie hij in een ijzeren nest woonde op de maan.

Er gaan uiteindelijk heel veel verhalen de ronde omtrent Klaas Vaak of het Zandmannetje… maar laten we het alsjeblieft houden bij de leuke versie, wanneer we onze kinderen vanavond vertellen dat Klaas Vaak ze weer mooie dromen zal komen brengen!
Wil je op de hoogte blijven van alle tips en nieuwe artikelen?