Selecteer een pagina

Danielle van Eijk

Droom jij ook anders dan anders rond volle maan?

 

Al jaren gaat het gerucht dat de stand van de maan invloed zou hebben op onze manier van slapen en dromen.

In Zwitserland zouden wetenschappers hier mogelijk een antwoord op gevonden hebben. Ze vergeleken namelijk het slaappatroon van mensen met de maankalender. En wat bleek: rond volle maan vielen deze mensen later in slaap en sliepen ze minder vast door dat er minder melatonine werd aangemaakt. Na verder onderzoek kwamen ze er zelfs nog achter dat we rond volle maan gemiddeld 20 minuten korter slapen en de REM-slaap zo’n 30 minuten langer duurt dan anders. De REM is de slaapfase waarin je je dromen beleefd.

In Engeland gingen onderzoekers nog een stapje verder door voort te borduren op dit onderzoek. Ook hier werd weer per toeval ontdekt dat ook geluiden invloed hebben op ons droomleven. Vrijwilligers kregen tijdens het slapen via een app een scala aan geluiden te horen. Daarbij was een alarm ingesteld en als deze af ging tijdens de REM-slaap werd er gevraagd om hun droom te beschrijven.

Na zorgvuldig analyseren bleek dat rustige natuurlijke geluiden zorgden voor rustige dromen. En bijvoorbeeld harde en enge geluiden juist hele bizarre dromen veroorzaakten. Rond volle maan werden hierdoor de meest uiteenlopende (fantasie)droomverhalen omschreven. Ondanks deze onderzoeken wil het nog niet zeggen dat er hard bewijs is gevonden dat volle maan invloed zou hebben op je slaappatroon en droomleven.

Het beste bewijs is om zelf eens naar jouw droomleven te kijken en hoe jij slaapt rond volle maan. En hebben al deze onderzoekers dan gelijk? Of niet?