Selecteer een pagina

Miranda Hammers

 

“Je zal wel druk zijn met een tweeling”.

 

Deze zin wordt herhaaldelijk gezegd tegen mij wanneer ik met onze tweeling over straat wandel. De één op de loopfiets voor me en de ander treuzelend (omdat hij verwonderd is over een bloemetje) achter me. Druk? “Je moest eens weten”, denk ik dan. Ik heb namelijk een super slimme oplossing.

Toen ze nog in de kinderwagen lagen, wandelde ik naar de supermarkt om boodschappen te halen. Wanneer ik de kinderwagen even stil zette om een boodschap te pakken uit het schap kon ik me niet omdraaien of een wildvreemde hing met zijn gezicht boven mijn kinderen. Negen van de tien keer keek de vreemde op en zei tegen mij: “Je zal wel druk zijn met twee van die kleintjes”.

 

 

 

 

“Oh valt wel mee hoor”, zei ik dan nonchalant. In werkelijkheid dacht ik:“Ga toch weg, je bent de zoveelste al die dat tegen mij zegt”.

Natuurlijk was ik druk met een tweeling.

In werkelijkheid was ik ook druk. Super druk. Ik moest alles twee keer doen. De flesjes, de poepluiers en soms als ik pech had moest ik mezelf twee keer omkleden voordat ik naar mijn werk ging, omdat ze vonden dat ze me beiden onder moesten spugen.

Nu ze zelf lopen, praten en dingen kunnen doen, ervaar ik het anders. Ze spelen samen, helpen elkaar en soms willen ze even alleen zijn en mag mamma niet mee doen. Ze willen alleen zijn omdat ze altijd al samen zijn. Er zijn momenten dat ze dat duidelijk aangeven. Ze gaan dan ieder hun eigen weg. De één gaat naar boven en de ander pakt de lego beneden. Ze vertellen me waar ze naartoe gaan en voegen er aan toe: “Mama, ik wil even alleen zijn.”

Ik denk terug aan al die supermarkt bezoekjes en aan al die mensen die tegen mij zeiden: “je zult het wel druk hebben?” ”Druk”, denk ik nu, “je moest een weten, want mijn kinderen hebben mij een hele mooie oplossing laten zien”.

De oplossing van mijn kinderen, neem tijd voor jezelf.

Ik zit hier nu met een kopje muntthee op de bank. Aan tafel zitten mijn kinderen elkaar te helpen met een puzzel. Zojuist zijn ze van boven gekomen en hebben elk in hun eigen bed een boekje gelezen omdat ze even alleen wilden zijn. Die twee kleintjes gaven mij een gouden tip. Het is oké en fijn om af en toe even alleen te zijn.

Ik ben het eens uit gaan proberen. Alleen zijn, zo af en toe, dat is fijn. Ik kan doen wat ik zelf wil doen en het geeft mij enorm veel energie. De energie om datgene te doen wat ik allemaal mag doen, als het gaat om het mama zijn. Ik kies ervoor om soms alleen te zijn. Helemaal alleen. In onze gezamenlijke agenda staat soms een streep. Dat is mijn tijd voor mijzelf. Tijd die ik voor mezelf in plan.

Hoe maak ik tijd voor mezelf?

In eerste instantie vond ik dat moeilijk. Hoe maak ik tijd? Want onze agenda zit al zo vol. Het antwoord was simpel. Er is tijd genoeg. Ik kwam erachter dat ik mijn dagelijkse patronen kon veranderen. Door eens goed naar mijn dagelijkse patronen te kijken en te kijken waar ik mijn tijd aan besteed. Veel van mijn tijd besteedde ik aan dingen die niet belangrijk zijn of aan dingen die ik best kan missen. Door eens goed naar je patronen te kijken en door de patronen te doorbreken ontstaat er tijd. Genoeg tijd, om ook aandacht aan jezelf te geven.

Af en toe sta ik nu iets eerder op dan de rest in huis en zo heb ik al gauw een half uurtje tijd voor mezelf. Of ik zet ’s avonds de tv uit en pak mijn papier en potloden om te tekenen. En als ik behoefte heb aan een wandeling dan sluit ik de computer af en ga naar het bos om te wandelen. De kinderen haal ik een uur later op van de opvang.

Bij mij is er veel tijd ontstaan die ik anders in kan vullen, zoals ik nu doe. Nu staat er af en toe een streep in de agenda. Mijn oplaadmoment. Ik ga iets leuks doen. Een wandeling in het bos, tekenen of een paperart uitsnijden. Zeker een paperart uitsnijden geeft mij zoveel ruimte om in het hier en nu te zijn. Ik vergeet alles omdat mijn aandacht bij het papier is. Ik vergeet dat het af en toe heel druk is. Ik vergeet dat ik mama ben of de liefde van mijn man. Ik ben hier, nu in dit moment, met mezelf. Dat zijn de momenten dat ik enorm oplaad en voor mijn gevoel de hele wereld weer aan kan, alhoewel dat niet hoeft. Want ik hoef er alleen maar te zijn voor mijn eigen wereld. Voor mijzelf, mijn lieverds thuis en mijn dierbaren. Dat lukt, met veel liefde en plezier, omdat ik pauzes in las voor mezelf.

Een frisse blik, zodat je weet hoe ook jij het kan doen!

Een leuke start om tijd vrij te maken voor jezelf is mijn gratis (online) doe-boek ‘Een frisse blik op je dagelijks leven’. Je kijkt weer met een frisse blik naar je dagelijkse leven en patronen. Je leert om tijd vrij te maken voor jezelf en je leert om aandacht te geven aan datgene wat voor jou belangrijk is. ‘Een frisse blik op je dagelijks leven’ is gratis voor jou, omdat ik het leuk vind om het je te geven. Maar daarnaast ook omdat ik jou de mogelijkheid wil geven om bewuster het dagelijks leven te leven en om datgene te doen wat je graag wil doen!