Selecteer een pagina

Wendy van den Bos

Simpele vragen; ben jij JIJ…

“Oh ja, zij is zo spontaan! Altijd een gezellige drukte. Klets ook met iedereen, reageert altijd snel, altijd grappig. Lekker nuchter ook, het leven gaat haar voor de wind. Ze is direct en je weet altijd wat je aan haar hebt, simpel.”

Over wie ze het hebben? Ik vermoed over mij. Want zo kwam ik altijd over. En regelmatig nog steeds. Ben ik dit dan niet? Oh jawel hoor, voor een groot deel wel. Ik ben spontaan en vrij nuchter. Ik heb een mooi leven en ja, ben ook vrij direct. En toch.

Toch zou dit niet de omschrijving zijn die ik zou geven over mezelf. En dat is bijzonder. Kom ik dan zo anders over dan wie ik werkelijk ben? Of denk te zijn? Mmm, ben ik dan wel mezelf bij anderen?
Een vraag om even bij stil te staan. Want wat zegt dit over mij? Wat zegt dit over ons als mensen? Of over jou?

Ben jij JIJ? Ben jij dezelfde persoon als ik je ontmoet op een feestje of als professional in je werk? En hoe sta jij in je gezin? Hetzelfde of toch weer net even anders? Hoe omschrijven anderen jou? Zoals je wilt? Of zoals je bent? Best eens een leuke uitdaging om te onderzoeken…

Als kind ben je echt je pure zelf. Totdat anderen je ‘grenzen’ laten zien. Die van hen of die van jezelf. Nodige, nuttige en regelmatig ook onnodige.  Of er dingen gebeuren die je beschermen tegen pijn. In welke vorm dan ook. In welke hoedanigheid dan ook. Kan iets heel kleins zijn of iets heftigs, maar zo worden we nou eenmaal gevormd.

Afhankelijk van je karakter, de gebeurtenissen en je omgeving, word je zoals je nu bent. Je mooie zelf, alleen wel gevormd. Je ontwikkelt en de pure jij ontwikkelt mee. Maar vaak niet meer zo puur als eerst. Gebutst door wat dan ook, gedraag jij je op die manier die het minst pijn doet. Bewust of onbewust.

Begrijp me goed, dat is niet per definitie verkeerd of negatief. Het is alleen de vraag of dit gedrag ook echt bij je past. Of dat je dit gedrag laat zien om iets te verbergen. Je onzekerheid, je angst, je kwetsbaarheid. Durf jij echt te zijn wie jij bent? Met je hoofd én je hart? Je mooie én minder mooie kanten? Je pure zelf?

Ben jij JIJ?

Laat je het me weten? Ik ben benieuwd

Juist Jij

Deel 3 van deze ‘simpele vragen serie’ komt er aan, want ‘hoe dan jij?’
Wordt vervolgd…..

Wil je op de hoogte blijven van alle tips en nieuwe artikelen?